Over ons

Iedereen heeft het recht om te zijn wie die is en te houden van wie die wil. Toch is dat nog altijd niet vanzelfsprekend. Met de Roermond Pride willen we aandacht vragen voor een grotere acceptatie en betere emancipatie van lhbti’s, in Roermond en in de rest van de wereld.

Roermond Pride is een initiatief van OUCH ZO, vereniging voor lhbti’s in Limburg, en wordt mede ondersteund door de gemeente Roermond. Roermond is sinds 2016 regenboogstad en heeft zich als zodanig ten doel gesteld de emancipatie, veiligheid en sociale acceptatie van lesbische vrouwen en homoseksuele mannen, alsmede van biseksuele, transgender en intersekse (lhbti) personen te bevorderen. 

De eerste editie van de Roermond Pride vindt plaats op zaterdag 27 mei 2023. We streven ernaar dat het zal uitgroeien tot een jaarlijks evenement dat open staat voor iedereen en waar iedereen zichzelf kan zijn.

regenboogstad-aug2019

Organisatie

Initiatief van

Vereniging OUCH ZO

Vereniging voor LHBTI's in Limburg
Ondersteund door

Gemeente Roermond

Regenboogstad sinds 2016
Onderdeel van

Pride Netwerk Nederland

Nederlandse Pride beweging

Geschiedenis

Initiatiefnemer van de Roermond Pride is OUCH ZO. Deze vereniging werd in 2020 opgericht omdat er in Noord- en Midden-Limburg vrij weinig voor de lhbti-gemeenschap werd georganiseerd. OUCH ZO richt zich op het inclusief maken van organisaties, met name scholen, het organiseren van ontmoetingsmomenten voor lhbti’s, en op het vergroten van de zichtbaarheid van de lhbti-gemeenschap in de regio.

In dat kader bestond vanaf de oprichting de gedachte om ook in Roermond een jaarlijkse Pride te organiseren. Voorbeeld voor ons zijn de kleinere prides die in diverse plaatsen in de afgelopen jaren zijn opgekomen. Ze laten het groeiende besef zien dat we er nog niet zijn met de acceptatie en emancipatie van lhbti’s, in de wereld maar zeker ook in Nederland. En ze tonen ook aan dat er overal in Nederland behoefte is aan een eigen manier om Pride te vieren.

Een belangrijke andere reden voor een eigen Pride in Roermond is het feit dat in 1979 de eerste Roze Zaterdag in deze stad plaatsvond. Roermond kan als een van de bakermatten van de Nederlandse lhbti-beweging worden beschouwd. Het verdient in onze ogen daarom een eigen Pride. Met de Roermond Pride willen we een stukje Nederlandse en Roermondse lhbti-geschiedenis eren.

Werkgroep

  • Bart Cochet 
  • Daniëlle Danker
  • Els Sieuw
  • Milly Stapper
  • Peter Vennekens
  • Reggy de Groot
  • Roel Kuijper

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Nieuwsbrief
Volg ons