De Limburger

Een eigen Pride voor Roermond

Dagblad De Limburger besteedde aandacht aan de Roermond Pride met een interview met de voorzitter van LHBTI-vereniging OUCH ZO, initiatiefnemer van de Roermond Pride

 
Een eigen pride voor Roermond, want de leden van de community kunnen in Limburg nog niet overal zichzelf zijn
Roermond –  Volgens lhbti-vereniging ‘Ouch Zo’ kan de acceptatie van de medemens in Midden-Limburg wel wat ondersteuning gebruiken. Vandaar dat Roermond vanaf mei een eigen pride-evenement krijgt.

Een botenparade zal er niet zijn, pinksterzaterdag 27 mei bij de eerste editie van de Roermond Pride. Wellicht dat dat nog een optie is voor de toekomst, maar dit keer blijft het bij een pridewalk en een daaropvolgende picknick en feest, vertelt Bart Cochet, voorzitter van ‘Ouch Zo’. „We hebben het volledige programma nog niet bekend gemaakt, maar waarschijnlijk wordt het een bring your own-picknick en een feest om de vrijheid te vieren.”

Stoet binnenstad

Bij de pridewalk moet onder meer gedacht worden aan een stoet van deelnemers in regenboogkleuren die bijvoorbeeld dansend of met vlaggen door de binnenstad van Roermond trekt. De reden van de mars is tweeledig, vertelt Cochet. Enerzijds om de vrijheid te vieren, maar ook, en dat is heel belangrijk volgens Cochet, als protest. „In andere landen krijgen leden van de community nog celstraffen. We willen meelevend zijn, sociaal naar hen toe.”

Maar niet alleen de acceptatie in andere landen verdient aandacht. In Nederland en zeker ook in Limburg kan de lhbti-gemeenschap wel een steuntje gebruiken. „Ik zie toch vaak nog een soort schijnacceptatie”, vertelt Cochet. „Mensen die zeggen geen problemen te hebben met homoseksualiteit, maar die het toch niet op prijs stellen als twee mannen elkaar een kusje geven. Als het anders is dan hun eigen normen en waarden, vinden ze het niet fijn.”

Veiligheid

Cochet moet bekennen dat Pride-evenementen hem voorheen niet trokken. „Veel mensen hebben een beeld van uitbundige, halfnaakte mensen op boten. Daar kon ik me niet mee identificeren. Maar een jaar of zes geleden ging ik naar de Brussel Pride en vanaf toen heb ik nog meer de gedachte gehad om me voor de community in te zetten. Een pride geeft een gevoel van veiligheid, van activisme, van trots. Dat had ik voorheen nooit gezien.”

Vandaar dat een Roermond Pride volgens Cochet zeker een waarde heeft voor de regio. „Het kan denk ik positief bijdragen aan het gevoel van acceptatie voor mensen uit de gemeenschap die in Limburg wonen.” Hij hoopt op zo’n vijfhonderd deelnemers. „En dan de bezoekers nog.”

Groter

Mocht het nieuwe evenement bevallen, dan kunnen de activiteiten nog uitgebreid worden. De bedoeling is in ieder geval dat het een terugkerend evenement wordt. Voor dit jaar staat het in ieder geval al op de evenementenkalender van de gemeente Roermond, een vergunning moet wel nog aangevraagd worden. Daar verwacht Cochet weinig problemen mee. Vervolgens is het afwachten hoeveel mensen er daadwerkelijk komen. „Het blijft toch een eerste editie.”

Rob Dieleman
Dagblad De Limburger

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Nieuwsbrief
Volg ons