Pride Walk

Velen kennen de Pride van de botenparade in Amsterdam. Maar wereldwijd zijn prides in de eerste plaats demonstraties.

Eén jaar na de Stonewall-rellen in New York vond in dezelfde stad de eerste Pride plaats. In Nederland hebben we nog tot eind jaren ’70 moeten wachten op een vergelijkbare protestmars, die uiteindelijk is uitgegroeid tot wat we tegenwoordig Roze Zaterdag noemen.

De Pride in Amsterdam werd voor het eerst pas in 1996 georganiseerd en was een initiatief van de homohoreca. Deze heeft van begin aan een feestelijk karakter gehad en feitelijk weinig te maken met de oorspronkelijke protestgedachte.

Met de Pride Walk willen we een optocht door het centrum van Roermond houden zoals de Pride eigenlijk bedoeld is: als demonstratie, waarbij iedereen zich kan aansluiten. Op deze manier herdenken we ook de eerste Roze Zaterdag die in 1979 in Roermond plaatsvond.

De volgende Pride Walk in Roermond vindt plaats op zaterdag 25 mei 2024 en start om 13.15 uur. In verband met de kermis is het beginpunt deze keer bij de Stadspomp/Herdenkingsfontein Vrouwen van Roermond (achter de Munsterkerk, tegenover McDonalds). De route is als volgt:

Hamstraat – Kloosterwandstraat – Sint Christoffelstraat – Paradisstraat – Neerstraat – Molenstraat – Bisschop Lindanussingel – Akcrospark.

Iedereen kan aansluiten bij de Pride Walk als individu. Als je als organisatie wilt deelnemen aan de Pride Walk, dan vragen we je je organisatie aan te melden door ons een mail te sturen naar info@roermondpride.nl. Vermeld als onderwerp ‘Deelname Pride Walk’. Geef daarbij aan:

  • de naam van je organisatie of groep
  • het verwachte aantal deelnemende personen
  • de contactpersoon en diens contactgegevens

We zien je graag op zaterdag 25 mei a.s. voor de Pride Walk. We verzoeken iedereen om de aanwijzingen van de organisatie voor en tijdens de Pride Walk op te volgen. Ook wijzen we je erop dat het nuttigen van alcohol tijdens de Pride Walk niet is toegestaan.

CONTACT

Wil je meer weten of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op via email.